Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αυθαίρετα | Η ώρα των ανακοινώσεων




Η αντίστροφη μέτρηση έφθασε στο τέλος της. Ύστερα από πολύμηνη προερ­γασία ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλα­φάτης, παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυ­θαίρετης δόμησης και περιβαλ­λοντικό ισοζύγιο», το οποίο πρό­κειται ουσιαστικά να αντικατα­στήσει το νόμο για την τακτο­ποίηση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/11).

Φιλοδοξία της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβού­λευση και να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί και να αποτελέσει νόμο του κρά­τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων βάσει του ισχύοντος νόμου. Μέχρι την εν λό­γω ημερομηνία αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ και το Προεδρικό Διάταγμα για την ταυτότητα των κτιρίων, προκειμένου οι δύο ρυθ­μίσεις να τρέξουν παράλληλα.
Βασικό πυλώνα της νέας ρύθ­μισης αποτελεί η κατηγοριοποίη­ση των αυθαιρέτων ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθούν ορι­στικοί τίτλοι νομιμότητας στα κτί­σματα με μικρές παραβάσεις. Ου­σιαστικά, τα αυθαίρετα θα χωρι­στούν σε τρεις βασικές κατηγο­ρίες, κάθε μία από τις οποίες θα αποτελείται από περισσότερες υποκατηγορίες.
  1. Η πρώτη βασική κατηγορία θ' αφορά τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως για παράδειγ­μα οι πέργκολες, τα μπάρμπεκιου και η διαφορετική διαμερισμάτωση ενός κτιρίου, Για τη νομιμο­ποίηση τους θα αρκεί η πληρωμή του παραβόλου που προβλέπεται από το νόμο της τακτοποίησης και κατόπιν η δήλωση του «τακτοποι­ημένου» χώρου στην ταυτότητα του κτιρίου.
  2. Στη δεύτερη θα κατατάσσονται αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος κτιρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, όπως οι ημιυπαίθριοι και τα υπό­γεια που έχουν αλλάξει χρήση. Στα κτίρια αυτά, ο νέος νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης, μέσω της κατα­βολής του ενιαίου ειδικού προ­στίμου, όπως αυτό προβλέπεται σήμερα, και τη δήλωση της «τα­κτοποιημένης» πολεοδομικής αυ­θαιρεσίας στην ταυτότητα του κτι­ρίου.
  3. Η τρίτη κατηγορία θα περι­λαμβάνει τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και εκείνα με με­γάλες υπερβάσεις δόμησης. Τα αυθαίρετα αυτά, δεν θα μπορούν να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους νομιμότητας, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν για 30 χρόνια, όπως δηλαδή προβλέ­πει και ο ισχύων νόμος 4014/11.
Όσον αφορά, τώρα, εκείνους που έχουν ήδη «τακτοποιήσει» κά­ποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του ν. 4014/11 ή του 3843/10, θα πρέπει να τη δη­λώσουν στην ταυτότητα κτιρίου, χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστι­μο, ώστε να τη νομιμοποιήσουν. Αυτοί δηλαδή που ήδη έχουν εντα­χθεί στις ρυθμίσεις των υφιστά­μενων νόμων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επι­πλέον χρήματα.
Ως κόκκινη γραμμή και για τη νέα ρύθμιση οριοθετείται η 28η Ιουλίου 2011. Αυτό σημαίνει ότι όσα κτίσματα δεν είχαν ολοκλη­ρώσει το σκελετό τους μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στον τρέχοντα νό­μο ούτε στον νέο που παρουσιά­ζεται σήμερα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, οριστική λύση για όσα αυ­θαίρετα έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 και ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκείνα που χτίστηκαν από το 1975. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες αυ­θαιρέτων προ του 1975, που δεν έχουν στα χέρια τους οικοδομική άδεια. Τα αυθαίρετα αυτά, θα μπο­ρούν να νομιμοποιηθούν με την κα­ταβολή ενός εφάπαξ ποσού, που θα κυμαίνεται πιθανότατα γύρω στα 500 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει απλά μία αί­τηση και μία βεβαίωση μηχανικού. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτιμάται ότι θα δοθεί διέξοδος σε χιλιάδες πο­λίτες που έχουν χάσει τους φακέ­λους τους ή έχουν χτίσει χωρίς οι­κοδομική άδεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, πως το υπουρ­γείο θα ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν από το 1975 έως το 1983.
Πηγή: Η Βραδυνή

Γιατί καταρρέουν ο χρυσός και το ασήμι - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1980




Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο χρυσός τη Δευτέρα, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τη δεκαετία του 1980 διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 1.400 δολ. ανά ουγγιά.
Σοβαρές απώλειες κατέγραψε και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 2,97 δολ. ή 11% στα 23,36 δολ. ανά ουγγιά. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Οκτώβριο του 2010.
Το συμβόλαιο του χαλκού έχασε σχεδόν 8 cents ή 2,3% στα 3,27 δολ. η λίβρα.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 140,30 δολ. ή 9,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.361,10 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά της ημέρας διολίσθησε μέχρι τα 1.355,30 δολ. ανά ουγγιά.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 1983, ενώ σε όρους δολαρίων είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1980.
Ο χρυσός έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλες απώλειες 4,1% στα 1.501,40 δολ. ανά ουγγιά. Με την πτώση της Παρασκευής ο χρυσός βρέθηκε να χάνει 20,5% από το ρεκόρ των 1.888,70 δολ. ανά ουγγιά που σημείωσε τον Αύγουστο του 2011 διολισθαίνοντας σε περιοχή bear-market, σύμφωνα με το capital.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι στις αγορές επικρατεί ανησυχία ότι η ζήτηση στην Ασία -η οποία βοήθησε να σκαρφαλώσει ο χρυσός όλα τα προηγούμενα χρόνι - ενδεχομένως να αποδυναμώνεται.
Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία επιβράδυνε το πρώτο τρίμηνο με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση, από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 8%.
Την ίδια στιγμή στην Ινδία φορείς της αγοράς προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολύτιμο μέταλλο λόγω των μεγάλων ρευστοποιήσεων.
Οι αναλυτές σημειώνουν ταυτόχρονα ότι οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω εκτιμήσεων ότι η αμερικανική Federal Reserve ενδεχομένως να αποσύρει νωρίτερα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και μετά την είδηση ότι η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.

Οι αιτίες

Μια από τις αιτίες είναι η άνοδος του δολαρίου. Η στροφή των επενδυτών προς το αμερικανικό νόμισμα από τις αρχές του 2013, έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή πτώση των εμπορευμάτων.
Η άνοδος του δολαρίου λειτουργεί αποπληθωριστικά για την παγκόσμια οικονομία και αυτό μειώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν την αίγλη τους.
Οι κεντρικές τράπεζες του Νότου ξεπουλούν τα αποθέματά τους σε χρυσό και αυτό είναι ικανό να προκαλέσει τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.
Πολλές χώρες και κυρίως η Αμερική και η Γερμανία επιδίδονται σε έναν αγώνα για την συγκέντρωση όλο και περισσότερου χρυσού. Αυτό έχει πολλές προεκτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει. Σίγουρα όμως, είναι καλύτερο να συγκεντρώνεις χρυσό στα $1200 και $1300 παρά στα $1800.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Αυτά είναι τα 3.151 φιλέτα του Δημοσίου προς αξιοποίηση




Αξιολογούνται προς αξιοποίηση μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό. Δείτε όλη η λίστα των ακινήτων.
Τα 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου «προς αξιοποίηση» από την από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του Αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της Ερτ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.
Δεν είναι όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Άλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κλπ. Αλλα είναι εντός αλλά τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Φιλέτα στην Αττική

Ειδικά στον Νομό Αττικής στην λίστα περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις του υπουργείου Υγείας (στα Βριλήσσια, στο Νέο Ψυχικό και αλλού), οι εκτάσεις αλλά και τα κτήρια που ανήκουν στον ΟΣΕ, στα Ολυμπιακά Ακίνητα, ο Κοκκινόβραχος στην Αγια Βαρβάρα, στην ΚΕΔ (στον Σκαραμαγκά, στο Γαλάτσι, στο Νομισματοκοπείο στην Γλυφάδα, στον Αλιμο, στον Παπάγο και στη Λυκόβρυση κλπ), στον ΟΣΚ (στην Καισιαριανή, στην Αθηνάς).
Επίσης στην λίστα περιλαμβάνονται και τα δικαστικά κτήρια (πχ στην Αλεξάνδρας, στην Σανταρόζα), τα κτήρια της ΕΡΤ (στην Αγ Παρασκευή, στην Μεσογείων, στη Μουρούζη, στη Ρηγίλλης κλπ), το Πάρκο Γουδή, οι εγκαταστάσεις του ΗΛΠΑΠ, του ΟΣΚ, το Ολυμπιακό Στάδιο, οι εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό, κτήρια του ΕΟΜΜΕΧ, της ΜΟΔ και πολλών άλλων φορέων.

Αγροτεμάχια και ακίνητα

Σε έκταση ανά την Ελλάδα τα μεγαλύτερα ακίνητα είναι κυρίως αγροτικής χρήσης (ΟΠΕΚΕΠΕ κυριότητας). Τα μεγαλύτερα κτήρια βρίσκονται κυρίως στην Αττική και είναι ολυμπιακά ακίνητα, στάδια και κτήρια του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και δικαστήρια, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται κτήρια ινστιτούτων (πχ ΙΦΕΤ) αλλά και η εγκατάσταση της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.
Βάσει Μνημονίου η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να τα ετοιμάσει σε «πακέτα» για αξιοποίηση και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Προς το παρόν η συνολική λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση φτάνει στα 3.150 σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ένα μέρος τους έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και βάση Μνημονίου πρέπει να γίνονται 250 μεταφορές ανά τρίμηνο.

Στόχος έσοδα 20-28 δισ.

Ο στόχος είναι πολύ υψηλός, έστω και στο μέλλον: η άντληση εσόδων 20 - 28 δισ. ευρώ έως και μετά το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν δοθεί στους δανειστές κατά την προηγούμενη αξιολόγηση (και ενδεχομένως πλέον να έχουν τροποποιηθεί) στο άμεσο μέλλον, έως το τέλος του 2014 από ακίνητη περιουσία αναμενόταν έσοδα 1,67 δισ. ευρώ και μελλοντική απόδοση 2 δισ. ευρώ.
Ήδη μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεταβιβασθεί μία σειρά από τουριστικά ακίνητα Κασσιώπη, Αφάντου, Αστέρας Βουλιαγμένης, τα 28 κτήρια, τα ακίνητα εξωτερικού, το κάμπινγκ & Ξενία Παλιουρίου, σειρά από ιαματικές πηγές, ακίνητο στην Ερμιόνη, πολλά ξενοδοχεία Ξενία, ο Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας, ο Βόρας και Χώροι Εγκαταστάσεων Υποστήριξης της Αττικής Οδού.

Διαβάστε τη λίστα εδώ: 
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/lista_0.pdf

Πηγή: www.iefimerida.gr