Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Παρά την κρίση υπάρχουν 30 εισηγμένες που αύξησαν τα κέρδη τους

Παρά το γεγονός ότι το 2012 αποτέλεσε μία από τις χειρότερες χρονιές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπάρχουν πολλές που αντιστέκονται και αρκετές που αύξησαν και τα κέρδη τους.

Και δεν είναι μόνον μεγάλες επιχειρήσεις μονοπώλια, όπως ο ΟΠΑΠ, είναι και επιχειρήσεις μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που δείχνουν το πώς αντιμετωπίζεται η κρίση.

Συνολικά το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία 233 ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Beta Securities, οι ζημιές που καταγράφουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις φτάνουν στα 6,64 δισ. ευρώ, σημαντικά πάντως μικρότερα από τα 43 δισ. του 2011.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,3% στα 79,09 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,3%.

Η σχέση των κερδοφόρων έναντι των ζημιογόνων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης του 2012 διατηρήθηκε στο 7 προς 3. Συνολικά 72 εισηγμένες έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη, έναντι 161 που έκλεισαν με ζημιές.

Από τις 72 κερδοφόρες, οι 30 εμφάνισαν και αύξηση κερδών, ισάριθμες εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 12 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη.

Μεταξύ των 161 ζημιογόνων, οι 77 εμφάνισαν διευρυμένες ζημιές, 68 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους ενώ 16 «γύρισαν» σε ζημιές έναντι κερδών.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες: ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO και ΟΤΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο Σαράντης, η ΕΛΒΑΛ, το Πλαίσιο, τα Πλαστικά Κρήτης και η Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα, ενώ από τη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος, Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηρακλή (ζημιές).

Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές Τράπεζες, η MIG, η ΔΕΗ, η Forthnet, η Axon, η Ridenco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ηρακλής, το Υγεία, ο Σφακιανάκης, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες, η Σιδενόρ, η Ελληνική Υφαντουργία, η Χαλκόρ, η Sanyo, η Frigoglass, η NEΛ, ο Νηρέας και η Intracom.

Η δεύτερη χειρότερη επίδοση

Σύμφωνα με τον σχολιασμό της Beta Securities, πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το Χ.Α. Αν και το δ' τρίμηνο περιείχε σημαντικά αρνητικά έκτακτα αποτελέσματα, χωρίς θετικές εκπλήξεις, ωστόσο καταγράφηκε αντοχή στα λειτουργικά αποτελέσματα, έμφαση στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, ενώ οι εξαγωγές αποδείχθηκαν «αντίδοτο» στην κρίση για όσες εταιρείες άντεξαν.

Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Το δ' τρίμηνο του 2012 δεν επιφύλαξε κάποια ιδιαίτερη θετική έκπληξη σε επίπεδο κερδοφορίας. Αντιθέτως η ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο έτος αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο είχαν σαν αποτέλεσμα τα μεγέθη να μην είναι πλέον συγκρίσιμα αφού απουσιάζουν σημαντικές εταιρίες ως προς την διαμόρφωση του αποτελέσματος».

«Η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου, της CPB, της Alapis αλλά και μικρότερου μεγέθους εταιρειών θα εκτόξευαν τις ζημιές, πιθανόν όχι στα 43 δισ. ευρώ του 2011, αλλά πάντως όχι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, αφού μόνο για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις το σύνολο των ζημιών στο εννεάμηνο ήταν 2,6 δισ ευρώ. Αρα τα 6,6 δισ. ευρώ που δείχνει -μέχρι στιγμής- το κοντέρ είναι ένα υποσύνολο των πραγματικών ζημιών που κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρίες το 2012».
  
πηγή: www.iefimerida.gr

Σημαντική εξέλιξη για τα ενεργειακά παγκοσμίως


Η είδηση πέρασε απαρατήρητη, στά ψηλά του ελληνικού Τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου. Δικαιολογημένα, άλλωστε, λόγω της πυκνότητας των τοπικών και διεθνών εξελίξεων που νευρωτικά πιά καταγράφει, τυραννισμένος από πρωτόγνωρους φόρους και υποχρεώσεις, ο μέσος Ελληνας αναγνώστης. Χωρίς αυτό να μειώνει κατ’ ελάχιστο την σημασία της.

O περιβόητος κρατικός φορέας Υδρογονανθράκων και Μετάλλων της Ιαπωνίας (Japan Oil, Gas & Metals National Corp - JOGMEC ) ανακοίνωσε την επιτυχή έναρξη δοκιμών σταθερής παραγωγής φυσικού αερίου από υποθαλάσσιες αποθέσεις υδριτών μεθανίου, κείμενοι σε βάθος 1.300 μέτρα ανοικτά της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας.

Οι υδρίτες είναι πολύ μικρά ιζήματα μεθανίου, το βασικό συστατικό του φυσικού αέριο, που περιβάλλονται από μόρια παγωμένου νερού. Μοιάζουν, δηλαδή, σαν μικρές μπαλίτσες πάγου... που καίγονται. Σχηματίσθηκαν εδώ και εκατομμύρια χρόνια κατώ από ευνοικές - αν και όχι τόσο κατανοητές - γεωλογικές περιστάσεις και βρίσκονται εν αφθονία διασκορπισμένοι σε πάμπολα σημεία της γής, βεβαίως στο αρκτικό υπέδαφος, μα κυρίως υπό του θαλάσσιου πυθμένα διεθνώς, ακόμα και στην περιοχή της καθ’ ημάς Μεσογείου .

Παρά το όποιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν γιά τους γεω-επιστήμονες, το θέμα θα ήτο αδιάφορο γιά το γενικά κοινό. Συνοδεύεται όμως από εγκυρότατη επιστημονική εκτίμηση ότι η αφθονία αυτή δυνητικά ισοδυναμεί, ως πηγή ενέργειας, με τουλάχιστον το διπλάσιο αυτής που είναι σε θέση να προσφέρει ο όγκος όλων των επιβεβαιωμένων παγκοσμίως αποθεμάτων πετρελαίου, κάρβουνου  και φυσικου αερίου... αθροιστικά! Η αλλιώς, κατά την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ( USGS), όγκος πόρων κάπου μεταξύ 2.800 και 8.500 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέγεθος που είναι περίπου 8.000 εώς 24.000 φορές μεγαλύτερη του σημερινού παγκόσμιου όγκου των βεβαιωμένων αποθεμάτων συμβατικού φυσικού αερίου!!

Τέτοια απέραντη αφθονία δύσκολά γίνεται πιστευτή, ή ακόμη και κατανοητή. Γιατί αρκεί να καλύψει την όποια καί όση ενεργειακή ζήτηση της ανθρωπότητος υπάρξει γιά όλες τις χρήσεις, “μέχρις τα αστεροειδή προσκρούσουν τελικά στην Γή”, κατά την σκωπτική έκφραση κορυφαίου ειδικού.

Και όμως, σε τέτοια συμπεράσματα καταλήγουν - ύστερα απο σχεδόν δύο δεκαετίες ερευνών - όχι μόνο οι επιστήμονες της USGS, αλλά και αντίστοιχων κρατικών ιδρύματων του Καναδά, της Νορβηγίας, ιδιωτικών πετρελαικών εταιριών (Chevron, Conoco-Philips, ΒΡ) και, φυσικά, του ιαπωνικού JOGMEC, ο οποίος  βρίσκεται στην απόλυτη πρωτοπορία των σχετικών ερευνών και εξερευνήσεων, ιδίως των υποθαλάσσιων.

Πράγμα όχι τυχαίο, μιας και η αφθονία αποθέσεων υδριτών μεθανίου σε ιαπωνικά υπεράκτια πεδία εγγίζει τα επτά τρισ. κυβικά μέτρα - ποσότητα που επαρκεί να καλύψει για 100 χρόνια, τις σημερινές ανάγκες τις χώρας - και καθιστά τους υδρίτες αυτούς ενδεχόμενους παράγοντες χειραφέτησης της ενεργειακά στερημένης Ιαπωνίας. Πράγμα που ισχύει βεβαίως και γιά όλες τις άναλογες περιπτώσεις ενεργειακά φτωχών χωρών...

Υπάρχει εξάλλου και η πίεση της συγκυρίας, αντιμέτωπη καθώς είναι η χώρα με κλιμακούμενη ενεργειακή ενδεια,  αφενός λόγω της αναστολής λειτουργίας πυρηνικών της αντιδραστήρων εξαιτίας της Fukushima, αφετέρου λόγω της επακόλουθης απότομης αύξησης εισαγωγών φυσικού αερίου, τιμολογημένων ήδη περίπου οκτώ φορές υψηλότερα κατά μονάδα απο τις τιμές Αμερικής. Ετσι, πρόσφατα, έθεσε ως εθνικό στόχο να παράξει από τους υποθαλάσσιους υδρίτες, μέχρι το 2018, ποσότητες ισόποσες με τις εισαγωγές. Και αυτό παρά τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, την αβεβαιότητα περί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πιθανώς προκαλεί μια εκτεταμένη διάχυση μεθανίου και το υψηλό κόστος που τέτοια ανόρυξη και παραγωγή ακόμη παρουσιάζει.

Ωστόσο, παρά το φιλόδοξο του στόχου, οι Ιάπωνες είναι βέβαιοι ότι μέσα στην πενταετία θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις. Φρονούν ότι χωρίς τις πελώριες κεφαλαιοβόρες δουλειές που συνοδεύουν τις συμβατικές ενεργειακές αναζητήσεις, τις δαπανηρές νέες σχιστολιθικές γεωτρήσεις ή τις επιδοτήσεις ΑΠΕ τόσων άλλων κρατών και εταιρειών, η Ιαπωνία θα είναι ελέυθερη να διαθέσει επενδύτικά κεφάλαια στις προκλήσεις αυτές, μοχλεύοντάς τα συνάμα με την εξαιρετικά υψηλή τεχνολογική κατάρτηση και επινοητικότητα της χώρας. Ετσι, όχι μόνο μπορεί να επιταχύνει τη απαραίτητη καμπύλη μάθησης γιά βέλτιστη τεχνική της ανόρυξης/παραγωγής υδριτών μεθανίου, διαθέτωντας ως πρόσθετο αποτέλεσμα, την σχετικη νέα τεχνογνωσία προς ευρύτερη χρήση. Με το αζημίωτο, φυσικά.
Χαριτωμένα όλα αυτά βέβαια, αλλά τι σχέση έχουν με Ελλάδα; Aμεση.

Γιατί, κατά καλή μας τύχη, έχει εντοπισθεί από μελέτες της ΕΕ την περασμένη δεκαετία, ύπαρξη σημαντικών αποθέσεων υδριτών μεθανίου στο ανατολικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ, κείμενη στα λασπο-ηφαίστεια του βυθού περί των όρων Αναξίμανδρου και Αναξιμένη, νότια του Καστελόριζου. Ταυτόχρονα εικάζεται ομόλογη παρουσία στά δυτικά, σε περιοχή ανάμεσα στα θαλάσσια σύνορα  Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης, όπου σιμά βορειότερα, έχουν εντοπισθεί ανάλογα λασπο-ηφαίστεια (ονόματι Πυθαγόρας) συνοδευόμενα με αποθέσεις υδριτών. Περιοχή να σημειωθεί, όπου πρόσφατα η Total μυστηριωδώς ζήτησε από την PGS να διεξάγει τις πιο πυκνές σεισμικές της έρευνες...
Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, και μόνο περαιτέρω εξερεύνηση και γεώτρηση θα τα επιβεβαιώσουν, μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά αστρονομικά μεγέθη μελλοντικής διαθέσιμης ενεργειακής προσφοράς από τα μεσογειακά μας πελάγη. Διότι οι πιθανοί πόροι φυσικού αερίου από τους υδρίτες μεθανίου των περιοχών αυτών, προστίθενται στους ελεφαντίων διαστάσεων δυνητικούς πόρους των ήδη γνωστών λασπο-ηφαιστείων νότια της Κρήτης (~20-30 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου/φυσικού αερίου) και του Καστελόριζου (Λεκάνη Ηροδότου ~22 δισ. ισοδύναμα βαρέλια).

Γιατί η χρήση πατενταρισμένων τεχνικών ανόρυξης “Made in Japan”, θα είναι σε θέση μέσα σε πενταετία να μας ανοίξουν ορίζοντες που ούτε καν τολμούμε να συλλογιόμαστε. Αρκεί βέβαια τα παλιά δαιμόνια των διαχειριστικών μας αβελτηριών και εθνικιστικών μαξιμαλισμών, ημών και γειτόνων, να μην μας κατατρέχουν. Αλλιώς, όλη αυτή η πλούσια ενεργειακή κληρονομιά θα μείνει εκεί που είναι και τώρα.

Στον βυθό.
*Ο Σταύρος Πετρολέκας είναι Ιδιώτης Επενδυτής Υδρογονανθράκων.
Πηγή: www.protagon.gr

10% ως 15% μείωση στο χαράτσι της ΔΕΗ και αύξηση στον ΦΑΠ!


Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το χαράτσι θα μείνει ως έχει, αλλά για πολλούς θα είναι μειωμένο. Η είσπραξη θα γίνει και πάλι μέσω ΔΕΗ, ενώ το “κενό” που θα προκύψει στα έσοδα του Δημοσίου θα καλυφθεί από άλλο φόρο στα ακίνητα.

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Απ' τη μια έχουμε την δέσμευση από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού για μείωση στο χαράτσι και από την άλλη την τρόικα (αλλά και τους κυβερνητικούς υπολογισμούς) που δείχνουν απώλεια ως και 1 δισ. στα έσοδα.

Η τρόικα λοιπόν ζητά ισοδύναμα και τα ισοδύναμα σημαίνουν νέα μέτρα τα οποία επίσης έχουν αποκλειστεί σε όλους τους τόνους απ' όλα τα κόμματα της κυβέρνησης.

Έτσι αναζητείται σολομώντεια λύση.
Τα σενάρια είναι αυτή την ώρα τουλάχιστον τέσσερα αλλά το επικρατέστερο (καθώς είναι και το πιο δίκαιο) προβλέπει μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% ως 15% για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από τη μείωση προβλέπεται αύξηση των συντελεστών με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013, και τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Newsit.gr

Δουλειά με 2.700 ευρώ για 5 μήνες σε 35.000 νέους,

Έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι νέοι ως 29 ετών ανεξαρτήτως σπουδών:
- 5μηνη εργασία και στη συνέχεια επιδότηση της θέσης τους από το Δημόσιο.
- Έρχεται και νέο πρόγραμμα για θέσεις στον τουρισμό.


Από 15 Απριλίου μέχρι και τις 22 Μαϊου όλοι οι νέοι ηλικίας ως 29 ετών θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις πεντάμηνης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις.

Την προκήρυξη του νέου προγράμματος για 35.000 θέσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζοντας ότι θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για άλλες 10.000 θέσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Η επιλογή θα γίνει μέσω μορίων και θα ληφθεί υπόψη το έτος κτήσης πτυχίου, το φορολογητέο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, το μεταπτυχιακό, η ξένη γλώσσα, το διάστημα που είναι άνεργοι κλπ..

Το πρόγραμμα προβλέπει:

Θεωρητική κατάρτιση μέσω Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, 80 ωρών με αμοιβή 5 ευρώ/ ώρα.

Πεντάμηνη πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις με 460 ευρώ για τους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και 400 ευρώ το μήνα για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιδότηση για ένα χρόνο του 100% των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσλάβουν ασκούμενους με τη λήξη της πρακτικής.

Στη διεύθυνση www.voucher,gr οι άνεργοι νέοι και νέες ηλικίας έως 29 ετών που έχουν δηλαδή γεννηθεί από 1/1/1983 μέχρι 31/12/95 μπορούν να δουν όλες τις λεπτομέρειες. Πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι και στο 800 11 44444.

Προϋποθέσεις:

Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν: i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ii) να έχουν γεννηθεί από 1η.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια - Ενώσεις.
Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται: i) να έχουν γεννηθεί από 1η.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Πηγή:  newsit.gr