Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έλληνες εφοπλιστές:Οι μεγάλοι «πελάτες» στους φορολογικούς παραδείσους

Οι καλύτεροι πελάτες των φορολογικών παραδείσων στον κόσμο είναι οι Έλληνες εφοπλιστές μαζί με τους Ρώσους μεγιστάνες που καλύπτουν έναν ανυπολόγιστο κύκλο μαύρου χρήματος στην παγκόσμια οικονομία

H σημαντική, αποκαλυπτική έρευνα την οποία ανέλαβαν δημοσιογράφοι από διάφορες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και της γαλλικής Le Monde, αναδεικνύνουν την τεράστια διεθνή κλίμακα της offshore τραπεζικής στην οποία εμπλέκονται και Έλληνες εφοπλιστές
Τη στιγμή που ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός ζουν κάτω υπό τις απειλές και τις υποδείξεις τις τρόικας, τα άδικα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές και η τρικομματική κυβέρνηση, μια κατηγορία πολιτών φαίνεται πως παραμένει αλώβητη: οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι μέσα τον καιρό της κρίσης που πλήττει τον ελληνικό λαό, καταφέρνουν να παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο.
Στη συνέχεια των διεθνών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Offshore Leaks, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde εμπλέκει την ειδική αυτή κατηγορία, η οποία χαίρει ειδικής προνομιακής μεταχείρισης αυτό το δύσκολο διάστημα για την Ελλάδα, στο δίκτυο των φορολογικών παραδείσων.
Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα απο τον γερμανικό και δανέζικο Τύπο για τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι χωρίς καμία πατριωτική συνείδηση επέλεξαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους κυρίως σε σκανδιναβικές τράπεζες, το νέο άρθρο της Le Monde αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στους offshore φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Καϋμάν, η Νήσος του Μαν, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή οι Βερμούδες, έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους Έλληνες εφοπλιστές, Ρώσοι «ολιγάρχες», Ινδοί και Κινέζοι επιχειρηματίες, οικογένειες και συνεργάτες δικτατόρων, διεθνείς έμποροι όπλων...
Το δημοσίευμα τονίζει ότι κέντρο αυτών των οικονομικών παραδείσων είναι στην ουσία το Λονδίνο, ή City όπως είναι αλλιώς ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη «βιομηχανία» των οικονομικών υπηρεσιών με έδρα Λονδίνο. Η Le Monde χαρακτηρίζει μάλιστα τη βρετανική πρωτεύουσα ως «τον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο στον κόσμο», αν και είναι στην ουσία ''onshore''», από τον οποίο επωφελούνται προκλητικά τόσο οι Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι όσο και οι Έλληνες εφοπλιστές.
Όπως υπογραμμίζει μάλιστα το άρθρο, «η πλειοψηφία του βρετανικού Τύπου (με την εξαίρεση του Guardian) δεν ''χτυπά'' τον φορολογικό αυτό παράδεισο».
Αυτή είναι η αλήθεια για τους φορολογικούς παράδεισους τους οποίους χρησιμοποιεί, σύμφωνα και με τις αποκαλύψεις της Le Monde, η «ειδική» αυτή κατηγορία Ελλήνων πολιτών.

Πηγή: www.newsbomb.gr

Apple και Yahoo! συμμαχούν απέναντι στην Google




To αντίπαλον δέος της Google οδήγησε την Apple στην απόφαση να συνεργαστεί στενότερα με την Yahoo!, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με το οικονομικό φύλο, μία μορφή συνεργασίας θα ήταν η φόρτωση περισσότερου υλικού της Yahoo! στις συσκευές της Apple, όπως όμως επισημαίνουν πηγές, αυτό θα γίνει μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συσκευές iPhone εφοδιάζονται από την πρώτη παρουσίασή τους με εφαρμογές της Apple, που περιέχουν υλικό της Yahoo! για την πρόγνωση του καιρού και για το χρηματιστήριο. Στο μέλλον σκοπεύει να χρησιμοποιεί η Apple έναν μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών από την Yahoo, όπως για παράδειγμα ειδήσεις, νέα, κλπ. Εμπόδιο στη συμμαχία Apple και Yahoo ενδέχεται να μπει η συνεργασία της τελευταίας με την Microsoft, η οποία έχει επισημοποιηθεί με συμβόλαιο με ημερομηνία λήξης το 2019.

Η μεγάλη επιτυχία της Google με το λειτουργικό της σύστημα Android για Smartphones και Tablets, χαλάρωσε τους δεσμούς μεταξύ της Apple και της Yahoo, που ειδικεύεται στους μηχανισμούς αναζήτησης στο διαδίκτυο. Η Apple αντικατέστησε το προηγούμενο φθινόπωρο στα iPhones και στα iPads τις προεγκατεστημένες υπηρεσίες χαρτογράφησης της Google με δικούς της ψηφιακούς χάρτες, οι οποίοι συγκέντρωσαν τα πυρά της κριτικής, καθώς αποδείχθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις ανακριβείς.

Επίσης εξαφανίστηκε από τις συγκεκριμένες συσκευές η εργοστασιακά προεγκατεστημένη εφαρμογή της Yahoo και αντικαταστάθηκε από μία αντίστοιχη της Google, που πρέπει να κατεβάσει μόνος του ο χρήστης.

Μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Apple και Υahoo! θα είχε ευεργετικά οφέλη και για τις δύο εταιρείες. Η Apple θα έπαυε να είναι τόσο εξαρτημένη από την Google και η Yahoo θα αποκτούσε πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές σε όλον τον πλανήτη. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το «αγκάθι» της Microsoft, καθώς η Yahoo! σταμάτησε να εξελίσσει δικές της μηχανές αναζήτησης και προμηθεύεται μέσω του Bing της Microsoft τα αποτελέσματα αναζήτησης. Όμως η ίδια η Microsoft αποτελεί ανταγωνιστή της Apple με το δικό της λειτουργικό σύστημα Windows Phone για Smarthphones.

Πηγή: www.tanea.gr

Επιστροφή στις... Δέσμες για τους μαθητές



Επιστροφή στο παλιό Λύκειο των Δεσμών φαίνεται να ετοιμάζει το υπ. Παιδείας, αφού σύμφωνα με την πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου καταργούνται οι κατευθύνσεις για τη Γ' τάξη του Γενικού Λυκείου και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών.

Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες, ο δεύτερος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας και ο τρίτος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές επιστήμες. Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 από 11 που είναι σήμερα και μένουν η Νεολληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Όσο για τα Αρχαία, τη Φυσική, τη Βιολογία, την Ξένη Γλώσσα, τα Θρησκευτικά και την Κοινωνιολογία αυτά φεύγουτν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελαυταίας τάξης, ενώ μεταξύ των τριών κύκλων δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τέτοια μαθήματα - μπαλαντέρ (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία) υπάρχουν στο σημερινό πρόγραμμα της Γ' τάξης, επιτρέποντας π.χ. στον υποψήφιο της θεωρητικής κατεύθυνσης να δηλώνει ακόμη και Ιατρικές με Βιολογία γενικής παιδείας και πέναλτι με μόρια.

Η Β' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις και χωρίς κύκλους. Παρέχει μόνο δύο πακέτα επιλογής με δύο μαθήματα το καθένα. Το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας μειώνεται σε 33 ώρες, από 35 που είναι σήμερα, από τις οποίες οι 28 τίθεναται στα μαθήματα γενικής παιδείας. Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθενται στο πρόγραμμα της γενικής παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία - Οικονομικά - Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία. 

Όσο για την Α' Λυκείου, στο πρόγραμμά της προστίθενται δύο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία-Οικονομικά-Κοινωνιολογία και δεύτερη Ξένη Γλώσσα, αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είαι σήμερα σε 34.

Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του πρώτου και του τρίτου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην τρίτη Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει και τίτλο και μετονομάζεται «Θρησκεία και Κόσμο».

Τα υποχρεωτικά μαθήματα
 είναι 5 για τον πρώτο κύκλο και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας τους είναι 20.

Για τα μαθήματα επιλογής
, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Προβλέπονται 4 μαθήματα επιλογής με κοινή την Ξένη Γλώσσα, δηλαδή 10 μαθήματα συνολικά, αλλά το υπουργείο αναφέρει μέχρι στιγμής μόνο 5.

Πηγή: www.protothema.gr