Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αυθαίρετα | Η ώρα των ανακοινώσεων




Η αντίστροφη μέτρηση έφθασε στο τέλος της. Ύστερα από πολύμηνη προερ­γασία ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλα­φάτης, παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυ­θαίρετης δόμησης και περιβαλ­λοντικό ισοζύγιο», το οποίο πρό­κειται ουσιαστικά να αντικατα­στήσει το νόμο για την τακτο­ποίηση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/11).

Φιλοδοξία της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβού­λευση και να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί και να αποτελέσει νόμο του κρά­τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων βάσει του ισχύοντος νόμου. Μέχρι την εν λό­γω ημερομηνία αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ και το Προεδρικό Διάταγμα για την ταυτότητα των κτιρίων, προκειμένου οι δύο ρυθ­μίσεις να τρέξουν παράλληλα.
Βασικό πυλώνα της νέας ρύθ­μισης αποτελεί η κατηγοριοποίη­ση των αυθαιρέτων ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθούν ορι­στικοί τίτλοι νομιμότητας στα κτί­σματα με μικρές παραβάσεις. Ου­σιαστικά, τα αυθαίρετα θα χωρι­στούν σε τρεις βασικές κατηγο­ρίες, κάθε μία από τις οποίες θα αποτελείται από περισσότερες υποκατηγορίες.
  1. Η πρώτη βασική κατηγορία θ' αφορά τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως για παράδειγ­μα οι πέργκολες, τα μπάρμπεκιου και η διαφορετική διαμερισμάτωση ενός κτιρίου, Για τη νομιμο­ποίηση τους θα αρκεί η πληρωμή του παραβόλου που προβλέπεται από το νόμο της τακτοποίησης και κατόπιν η δήλωση του «τακτοποι­ημένου» χώρου στην ταυτότητα του κτιρίου.
  2. Στη δεύτερη θα κατατάσσονται αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος κτιρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, όπως οι ημιυπαίθριοι και τα υπό­γεια που έχουν αλλάξει χρήση. Στα κτίρια αυτά, ο νέος νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης, μέσω της κατα­βολής του ενιαίου ειδικού προ­στίμου, όπως αυτό προβλέπεται σήμερα, και τη δήλωση της «τα­κτοποιημένης» πολεοδομικής αυ­θαιρεσίας στην ταυτότητα του κτι­ρίου.
  3. Η τρίτη κατηγορία θα περι­λαμβάνει τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και εκείνα με με­γάλες υπερβάσεις δόμησης. Τα αυθαίρετα αυτά, δεν θα μπορούν να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους νομιμότητας, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν για 30 χρόνια, όπως δηλαδή προβλέ­πει και ο ισχύων νόμος 4014/11.
Όσον αφορά, τώρα, εκείνους που έχουν ήδη «τακτοποιήσει» κά­ποια αυθαιρεσία μικρού ή μέσου μεγέθους μέσω του ν. 4014/11 ή του 3843/10, θα πρέπει να τη δη­λώσουν στην ταυτότητα κτιρίου, χωρίς άλλο παράβολο ή πρόστι­μο, ώστε να τη νομιμοποιήσουν. Αυτοί δηλαδή που ήδη έχουν εντα­χθεί στις ρυθμίσεις των υφιστά­μενων νόμων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επι­πλέον χρήματα.
Ως κόκκινη γραμμή και για τη νέα ρύθμιση οριοθετείται η 28η Ιουλίου 2011. Αυτό σημαίνει ότι όσα κτίσματα δεν είχαν ολοκλη­ρώσει το σκελετό τους μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στον τρέχοντα νό­μο ούτε στον νέο που παρουσιά­ζεται σήμερα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, οριστική λύση για όσα αυ­θαίρετα έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 και ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκείνα που χτίστηκαν από το 1975. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες αυ­θαιρέτων προ του 1975, που δεν έχουν στα χέρια τους οικοδομική άδεια. Τα αυθαίρετα αυτά, θα μπο­ρούν να νομιμοποιηθούν με την κα­ταβολή ενός εφάπαξ ποσού, που θα κυμαίνεται πιθανότατα γύρω στα 500 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει απλά μία αί­τηση και μία βεβαίωση μηχανικού. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτιμάται ότι θα δοθεί διέξοδος σε χιλιάδες πο­λίτες που έχουν χάσει τους φακέ­λους τους ή έχουν χτίσει χωρίς οι­κοδομική άδεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, πως το υπουρ­γείο θα ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν από το 1975 έως το 1983.
Πηγή: Η Βραδυνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου