Τρίτη 9 Απριλίου 2013

120.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010...

ΜΙΑ ΒΟΥΒΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ...
Από το 2010 κι έπειτα υπολογίζεται η μετανάστευση περίπου 120.000 Ελλήνων επιστημόνων σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου...
Όλοι τους κατέχουν πτυχία, μεταπτυχιακά, καθώς και διδακτορικά από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης παρουσιάζει σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα "Η μετανάστευση τότε - Η μετανάστευση τώρα" το προφίλ των νέων επιστημών που μεταναστεύουν, το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αυτή η μετανάστευση για τη χώρα μας.

«Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός», δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.

«Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Λαμπρινίδης υποστηρίζει ότι η εξαγωγή των νέων επιστημών στο εξωτερικό έχει και θετικά αποτελέσματα, αφου "εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν".

Πηγή: www.fimotro.blogspot.com

Εθνική-Eurobank: Η επόμενη μέρα του deal που δεν έγινε


Μπορεί η κυβέρνηση να επέμεινε όλο το τελευταίο διάστημα στην αναγκαιότητα της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank όμως οι προθέσεις τη τρόικας ήταν γνωστές εδώ και πολλές εβδομάδες και μάλιστα είχαν καταγραφεί και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Όπως αναφέρουν ακριβείς πληροφορίες στο προσχέδιο που καταρτίζει η τρόικα το οποίο ήδη είναι γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι: "οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών πρέπει να είναι αντιστρέψιμες προκειμένου  να μπορεί ο νέος μέτοχος, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χαράξει την δική του στρατηγική σε σχέση με το μέλλον των δύο τραπεζών" .
Τι θα κάνουν οι μεγαλομέτοχοι των δυο τραπεζών Επι της ουσίας μετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι δυο τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά. Η Εθνική με το ποσό των περίπου 10 δισ. ευρώ και η Eurobank με περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Για την μεν Εθνική οι μεγαλομέτοχοι όπως είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, η οικογένεια Λάτση, η εκκλησία της Ελλάδος κλπ δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα.

Για την δε Eurobank η Εθνική που κατέχει περίπου το 85% των μετοχών επίσης δεν πρόκειται να ασκήσει τα δικαιώματα της στην αύξηση.

Πάντως και στις  δυο τράπεζες συνεδριάζουν σε λίγες ώρες τα Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εγκρίνουν τις ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Οσον αφορά τις καταθέσεις, το Spiegel άρχισε τη διασπορά σεναρίων περί «κουρέματος» και στην Ελλάδα. Το γνωστό γερμανικό περιοδικό αναφέρει σε άρθρο στην ιστοσελίδα του: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι, όπως και στην Κύπρο, έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση».

Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας χθες στη Βουλή επανέλαβε ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες» και πως «η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και τις καταθέσεις».

Ραντεβού Ν. Καραμούζη - Α. Βγενόπουλου για την αύξηση της Eurobank

Εντείνει τις προσπάθειές του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης για την εξεύρεση των ιδιωτικών κεφαλαίων στο χρονικό περιθώριο που απομένει μέχρι τέλη Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επαφή με τον ηγέτη του Ομίλου MIG, κ. Α. Βγενόπουλο, για να ανιχνευθούν οι προθέσεις του δεύτερου για μια ενδεχόμενη συμμετοχή στην αύξηση. Ο κ. Βγενόπουλος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το θέμα με την προϋπόθεση ότι η αύξηση θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ποσό, το οποίο προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι συνέργειες, οι οποίες μπορεί να υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση είναι μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμούζης διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία, γνωρίζοντας όμως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Όπως όμως συμφωνούν και διεθνείς αναλυτές, η Eurobank θα μπορούσε να ολοκληρώσει την αυτόνομη αύξηση, εάν είχε περισσότερο χρόνο και είχε αποφύγει το 'θανάσιμο', όπως αποδείχθηκε, εναγκαλισμό της Εθνικής.

Ποσά χρήματα χρειάζονται
Τα κεφάλαια που χρειάζονται οι δυο τράπεζες είναι πολλά και δεν θεωρείται πιθανόν να βρεθούν. Έτσι για την ακρίβεια:
1) Η ΕΤΕ πρέπει να βρει μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών περίπου 900 εκατ. ευρώ  από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίησή της. Το ποσό είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί. Ακόμα και η οικογένεια Λάτση που κατέχει το 11% των μετοχών της ΕΤΕ θεωρείται απίθανο να βάλει αυτά τα λεφτά. Οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι όπως είναι το ΙΚΑ και άλλα ταμεία δεν φαίνεται να διαθέτουν μετρητά να συμμετάσχουν σε αυτή την αύξηση.

2) Η Eurobank χρειάζεται περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσό που γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση να βρεθεί. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά ενώ τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με 1 ή 2 μισθούς στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Τι θα γίνει εάν οι δυο τράπεζες περάσουν τελικά υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ

Εάν οι δυο τράπεζες περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης και θεωρούν ότι μια εκ των δυο (η και οι δυο) σε μεταγενέστερο χρόνο θα πουληθούν. Το ταμείο έχει την υποχρέωση να κρατήσει υπό τη διοίκησή του τις δυο τράπεζες για μια τριετία.

 Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Μπουρλότο βάζει η Τρόικα στους νέους οφειλέτες

Να βάλει μια κι έξω τέλος στην ελληνική «πατέντα» των ρυθμίσεων, των περαιώσεων, των διευκολύνσεων, επιχειρεί η Τρόικα, βάζοντας «μπουρλότο» στις επικείμενες ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά κερδίζει- υπό προϋποθέσεις- τις 48 δόσεις για την αποκαλούμενη «ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας», το σοκ για όσους δημιούργησαν οφειλές από τον Ιανουάριο και μετά θα είναι ισχυρό, καθώς θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν μέσα σε ένα 12μηνο για να μην υποστούν τις συνέπειες του νόμου!

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» θα αφορά μόνο στις οφειλές έως 31/12/2012, που θα κεφαλαιοποιηθούν, ενώ όσες δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο και μετά, θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνά τις 12 δόσεις. Κατόπιν τούτου οι νέες οφειλές των περίπου 1,3 δισ ευρώ, που αφορούν κυρίως στη δεύτερη δόση του ΦΑΠ για το 2010 και την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος για το 2012, θα πρέπει να εξοφληθούν μέσα σε έναν χρόνο από την υπαγωγή στην επικείμενη ρύθμιση! Όσον αφορά, δε στις εμπράγματες εγγυήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα είναι αναγκαίες μόνο εφόσον οι οφειλές ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Το... χαμπέρι της Τρόικα βάζει «φωτιά» σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τις βαριές φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ προκαλεί έντονη ανησυχία για γενικευμένο κραχ και κοινωνικές «εκρήξεις», εν όψει του πολύ δύσκολου δευτέρου εξαμήνου του έτους, οπότε τα ειδοποιητήρια της εφορίας θα έρχονται με ρυθμό πολυβόλου. Τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012, ο νέος Φόρος Ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα νέα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος και η «παραφουσκωμένη» έκτακτη εισφορά, ο νέος Φόρος Ακινήτων για το 2013, ορθώνονται «βουνό», την ώρα που η ύφεση προβλέπεται, πλέον, ότι θα φτάσει στο 5% και η ανεργία στο 27,6%.

Πηγή: www.iefimerida.gr