Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κάνε την κρίση ευκαιρία – Αντάλλαξε! Πως μπορείς να ανταλλάξεις, προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητο, σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από την πλατφόρμα της tradeNOW




Η οικονομική κρίση και η  έλλειψη ρευστότητας μας ωθεί στο να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να λειτουργούμε διαφορετικά και  να επιχειρούμε εναλλακτικά, μας  οδηγεί δηλαδή στη καινοτομία!”.  Αυτή ήταν η ατάκα με την οποία  ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον εμπορικό διευθυντή της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγών προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, της tradeNOW, κ. Μιχάλη Πιτσικάλη. 

Είναι τελικά το διαδίκτυο μοχλός ανάπτυξης;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο τζίρος των διαδικτυακών συναλλαγών στην Ελλάδα το 2012 ξεπέρασε τα 2,5 δις ευρώ, όταν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μετά βίας λίγο παραπάνω από το 1 δις. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η στροφή στο διαδίκτυο είναι ένας δρόμος που καθιερώνεται σιγά σιγά στην συνείδηση των Ελλήνων και ότι γίνεται μοντέλο ανάπτυξης, όπως στον υπόλοιπο δυτικό  κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.
Αυτό δεν είναι ρητορεία. Ως εμπορικός  διευθυντής της tradeNOW δεν έχω καμιά  αμφιβολία σε σχέση με το μέλλον των νέων τεχνολογιών και την  ανάπτυξη που θα γνωρίσουν. Πιστεύω πως θα είναι αντίστοιχη της βιομηχανικής επανάστασης στην χαραυγή του νέου αιώνα, που να μπορεί να οδηγήσει τις κοινωνίες πολύ πιο μακριά από εκεί που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να φτάσουν. Το στοίχημα όμως δεν είναι εάν τελικά θα τα καταφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά εάν αυτό θα γίνει φέρνοντας μαζί τους και μια επανάσταση που θα εξισορροπήσει την διακίνηση του παγκοσμίου εμπορίου με ένα περισσότερο ορθολογικό τρόπο από αυτόν που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουμε μάθει και λειτουργούμε.

Έχουμε εναλλακτικές επιλογές για ένα διαφορετικό  μοντέλο συναλλαγών;

Είμαι πεπεισμένος ότι  οι επιλογές που έχουμε είναι λίγες, ίσως ανύπαρκτες, εάν λάβουμε μάλιστα  υπόψη μας τα τελευταία γεγονότα στις χρηματοπιστωτικές σχέσεις  και τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο εμπορίου. Το χρήμα ως μέσο ανάπτυξης, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, πρέπει να το ξεχάσουμε, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ που έφτασε τα 69 τρις το 2012 ενώ το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε κατά πολύ τα 800 τρις.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να φανταστούμε  εύκολα ποιά είναι η επόμενη μέρα των χρηματοπιστωτικών ροών κεφαλαίων  και κατά πόσο μπορεί αυτού του  είδους η ρευστότητα να συνεχίσει  να είναι το μοναδικό μοντέλο διαιώνισης μιας υγιούς ανάπτυξης.
Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η tradeNOW με μια καινοτόμο ιδέα που βασίζεται στην παλιά ιδέα της ανταλαγγής, και αξιοποιεί τα αποθέματα των συναλλασσόμενων μερών.

Μπορεί όμως ένα τέτοιο εγχείρημα να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ως άνθρωποι και ακόμα περισσότερο ως επιχειρήσεις:

Φυσικά. Η ανάγκη για αντιπραγματισμό  αγαθών, υπηρεσιών και ακινήτων, υποστηριζόμενη από την συνεχώς  αυξανόμενη διείσδυση του internet σε Ελλάδα και Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, λειτουργίας και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Google Ελλάδας το 2011, το 90% της πραγματικής κατανάλωσης προήρθε από αναζήτηση εντός διαδικτύου. Αυτό από μόνο του είναι ένα μέγεθος που προϊδεάζει το μέλλον. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε προκειμένου να οργανώσουμε ανάλογα τις νέες δομές και να κτίσουμε μια ανταποδοτική σχέση σε στέρεες βάσεις, τόσο με τους καταναλωτές αλλά και με τους εμπορικούς μας συνεργάτες.
Η αφοσίωση της tradeNOW σε αυτό τον σκοπό είναι μια αξία που δεν διαπραγματευόμαστε, αντιλαμβανόμενοι εξ αρχής ότι η αξιοπιστία είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που έχει την δύναμη να μας κάνει απαραιτήτους στους συνεργάτες μας τόσο, όσο απαραίτητη είναι και για εμάς η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ποια αναγνωρίζετε ως πλεονεκτήματα της ανταλλαγής έναντι των παραδοσιακών τρόπων εμπορίου & συναλλαγών;

Στην tradeNOW πιστεύουμε στα  ισχυρά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο αντιπραγματισμός και στα οποία εμείς εξ αρχής έχουμε δώσει μεγάλο βάρος: η μείωση κόστους εξόδων λειτουργίας μέσω ενός διαφορετικού καναλιού χρηματοδότησης, στην οποία δεν απαιτείται η κλασική έννοια της ταμιακής διαχείρισης, η αξιοποίηση αδιάθετων προϊόντων ή χρόνου απασχόλησης εργατικού δυναμικού, η αύξηση πωλήσεων μέσω ενός δικτύου βασισμένου σε ένα διαφορετικό μοντέλο ρευστότητας και η προώθηση και αναγνώριση των προϊόντων και των υπηρεσιών του κάθε επιχειρηματία σε μια νέα κοινότητα.

Πιστεύετε ότι μια νεοσύστατη επιχείρηση μπορεί να φέρει μια τόσο δραστική αλλαγή;

Απερίφραστα ναι. Στην tradeNOW δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι  μια επιχείρηση, η οποία έχει οργανωθεί  σωστά και έχει στήσει τις αντίστοιχες  δομές όπως η δίκη μας,  μπορεί να βοηθήσει τον κάθε επιχειρηματία  αλλά και ελεύθερο επαγγελματία να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το αποτέλεσμα που επιθυμεί να έχει η επιχείρηση του. Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για μια νεοσύστατη εταιρεία που δραστηριοποιείται διαδικτυακά: Στη tradeNOW έχουμε αναπτύξει μια ομάδα συνεργατών που μας επιτρέπει να  καλύπτουμε συνδυαστικά με την πλατφόρμα όλες τις ανάγκες των μελών μας.

Τι θέλετε και τι προσδοκάτε από το μέλλον της ανταλλακτικής οικονομίας στην Ελλάδα και βέβαια της tradeNOW μέσα σε αυτό;

Έχουμε επενδύσει σε μια ιδέα που πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας προς όφελος της κοινωνίας στο  σύνολο της. Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα απλή και απόλυτα ασφαλή στην χρήση, όπου κάποιος με 4 κινήσεις Ανάρτηση - Αντιστοίχιση – Ανταλλαγή – Αξιολόγηση μπορεί να συμμετέχει στη νέα φιλοσοφία και να αλλάξει τον τρόπο που κάνει συναλλαγές . Η ανταλλακτική οικονομία είναι το μοντέλο εκείνο  να προάγει μια κοινωνία πιο αλληλέγγυα, στο πλαίσιο της οποίας, θα μειώνεται η χρήση φυσικών πόρων και θα αναπτύσσεται η κοινωνική συνοχή.
Η ανταλλακτική οικονομία  είναι κατεξοχήν η πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, δεδομένου του ότι αναδιανέμει πλούτο και αγαθά αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα. Έχουμε σχεδιάσει μια επιχείρηση με όραμα που αγγίζει τα ευρωπαϊκά και όχι μόνο σύνορα. Και εφόσον ολοκληρώσουμε την ανάπτυξή μας στην Ελλάδα, θέλουμε με σταθερά βήματα να αναπτυχθούμε και εκτός συνόρων.
Ξέρουμε ότι η κορυφή είναι μακριά ακόμα αλλά αυτός  είναι ο στόχος μας και θα τον  επιτύχουμε.



How it works




Πηγή: www.oneman.gr

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο στα ακίνητα

Κυβέρνηση, κόμματα και Τρόικα να διαπραγματεύονται πώς …θα ονομάζονται στο εξής οι φόροι στα ακίνητα. Στην πράξη όμως, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στους επόμενους 10 μήνες να πληρώσουν άλλα 3,5-4 δισ. ευρώ (σχεδόν 1.000 ευρώ «κατά κεφαλήν») σε πολλούς και διάφορους φόρους ακινήτων.

Την ίδια ώρα οι αποφάσεις για το χαράτσι δεν έχουν ακόμα ληφθεί αλλά τα πιο πιθανά σενάρια έχουν διαρρεύσει.
Εκτιμάται ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν λιγότερο είναι όσοι έχουν σπίτι έως 120 τ.μ. και το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 10% με 15% δηλαδή θα ισοδυναμούν με μείωση στο χαράτσι 20-100 ευρώ.

Για παράδειγμα, για σπίτι 80 τ.μ. με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ και αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 461 στα 391 ευρώ.
Γι αυτούς που θα αλλάξουν τα πράγματα είναι για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εκτός σχεδίου και μέχρι πέρυσι πλήρωναν 3-5 ευρώ ανά τ.μ. καθώς από φέτος τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα μπουν στην τιμή ζώνης του πιο κοντινού δήμου.

Πιο ασαφή είναι τα πράγματα όσον αφορά τα αγροτεμάχια, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην φορολογηθούν φέτος. 

Πάντως ήδη πολλοί πλήρωσαν τις τελευταίες δόσεις του ΦΑΠ του 2010, αλλά για τους περισσότερους τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά. Ιδού πως προκύπτουν τα 4 δισ. ευρώ, αν και στην πράξη κυβέρνηση και Τρόικα γνωρίζουν πως μεγάλο μέρος θα μπει σε ρύθμιση με πολύμηνες δόσεις ή θα μείνει απλήρωτο –λόγω αδυναμίας ή και απροθυμίας πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν- οπότε στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 20%-25% λιγότερα από τους βεβαιωμένους φόρους της χρονιάς.

- Τις ημέρες αυτές πληρώνουν την προτελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ. Τον Μάιο θα έρθει και η 5η και τελευταία δόση, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Συνολικά δηλαδή θα πληρώσουν μέχρι το καλοκαίρι σχεδόν 1 δισ. για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

- Από τον Αύγουστο και επί 5 δίμηνα θα έρχονται πάλι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τον ίδιο σχεδόν φόρο, μόνο που θα λέγεται «ΕΦΑκ» (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) και θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10%-15% μειωμένος. Από Αύγουστο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2014 (που προστίθεται στα έσοδα του 2013) θα έχουν πληρώσει τις 4 δόσεις, δηλαδή σχεδόν τα 2 από τα 2,4 δισ. ευρώ που συνολικά θα αποδώσει ο φόρος αυτός.

- Τον Μάιο πιθανότατα ξεκινά και η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να σταλούν σε κοινό εκκαθαριστικό και οι δύο φόροι και η εξόφληση να γίνεται σε  τρεις μηνιαίες δόσεις. Από τους δυο φόρους το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, από τα σχεδόν 800 εκατ. που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι στο φόρο.

- Οκτώβριο ή Νοέμβριο φαίνεται πως θα εισπραχθεί και ο… ΦΑΠ του 2013, με την προμετωπίδα όμως του «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» επίσης και αυτός.  Ο φόρος αυτός, αν και «ενιαίος», θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας (ακόμα και εκείνης που φορολογήθηκε ήδη ξεχωριστά ανά ακίνητο με το σύστημα του ΕΕΤΗΔΕ). Θα εισπράττεται ξεχωριστά από τις ΔΟΥ και υπολογίζεται να αποφέρει περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί και να τα ξεπεράσει αν το υπουργείο Οικονομικών βρει τρόπο και προλάβει να εντάξει  φέτος στον φόρο και άλλα ακίνητα όπως πχ αγροτεμάχια ή ακίνητα της Εκκλησίας.

Πηγή: www.protothema.gr

Δωρεάν κατάρτιση από την Παπαστράτος:Επιμορφωτικά προγράμματα για 1.000 ανέργους και εργαζομένους χρηματοδοτεί η επιχείρηση


Δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση σε 1.000 ανέργους, εργαζομένους ή αυτοαπασχολουμένους ηλικίας από 25 έως και 50 ετών, με την αποκλειστική χρηματοδότηση της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ, θα προσφέρει πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης (ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ).

Το πρόγραμμα «Προετοιμάσου για το αύριο», το οποίο θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με πόρους  της εταιρείας Παπαστράτος και χωρίς να ενταχθεί σε κάποιο κοινοτικό ή δημόσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, απευθύνεται σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους ή να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας. Αφορά αποφοίτους Λυκείου, ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ και με σχετική προϋπηρεσία, όπου η παρακολούθηση του προγράμματος το απαιτεί.

Στόχος είναι καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ο αριθμός όσων καταρτισθούν να φτάσει τους 1.000. Η διάρκεια των επιμορφωτικών προγραμμάτων θα ποικίλλει ανά πρόγραμμα από 24 έως και 60 διδακτικές ώρες και από το σύνολο των ωρών αυτών το 50% θα αφορά τη θεωρία και το 50% την πρακτική, ενώ θα πραγματοποιούνται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους ανάλογα με την πληρότητα των τμημάτων ανά τρίμηνο.

Χθες οι εκπρόσωποι της εταιρείας Παπαστράτος καθώς και του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης παρουσίασαν το πρόγραμμα στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτση, ο οποίος το χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δράση της επιχείρησης τονίζοντας ότι απαιτείται η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. «Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης που θα οργανώσει και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η επιχείρηση. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία της εταιρείας Παπαστράτος, η οποία ανοίγει δρόμους και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση διότι υποδηλώνει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει μία ιδιωτική εταιρεία στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επενδύοντας στο πιο ελπιδοφόρο και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους», δήλωσε ο  υπουργός  Εργασίας.«Ως μια εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, η εταιρεία μας δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε όσα συμβαίνουν στη χώρα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος μετά την παρουσίαση του προγράμματος στον υπουργό Εργασίας.

«Πέραν λοιπόν των επενδύσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεισφοράς της εταιρείας μας πιστεύοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι εξαιρετικό και πρέπει να το ενισχύσουμε ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη ημέρα».
 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ Διονύσης Νικολάου χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Παπαστράτος σημείωσε ότι στον σχεδιασμό  του προγράμματος ελήφθησαν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε καταρτισμένο προσωπικό. «Εχουμε εντάξει ειδικότητες οι οποίες έχουν απήχηση σε ανέργους όσο και στις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ.

Πηγή: www.tanea.gr

οι πρώτες εικόνες από τους νέους σταθμούς του μετρό σε Περιστέρι και Ανθούπολη


Οσο και αν μέσα στο γενικό κλίμα μιζέριας φαινόταν δύσκολο, είναι γεγονός ότι από το Σάββατο θα παραδοθούν στο κοινό δύο νέοι σταθμοί του μετρό σε Περιστέρι και Ανθούπολη.




Σήμερα έκαναν τα εγκαίνια των σταθμών της γραμμής 2 «Περιστέρι» και «Ανθούπολη» ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης  και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.




Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούν καθημερινά περί τους 50.000 επιβάτες ενώ θα καλύπτουν τη διαδρομή Ανθούπολη-Σύνταγμα σε 13 λεπτά. Η Αττικό Μετρό συνεχίζει την επέκταση της γραμμής 2 προς το Ελληνικό με τους σταθμούς «Ηλιούπολη», «Αργυρούπολη», «Άλιμος» και «Ελληνικό».



Φωτογραφίες Eurokinissi

Πηγή: www.iefimerida.gr